door
Quinty van Drie
17
April
,
2022
Over ons

BijenCAO

Als werkgever van ruim 10 miljoen bijen hebben we een grote verantwoording voor een gezonde en veilige werkomgeving. Samen met Vakbond voor Dieren en verschillende bijenexperts, keken we naar hoe we de belangen van deze waardevolle medewerkers kunnen borgen zodat zij gezond en veilig kunnen werken.

In een cao leggen we afspraken vast over arbeidsvoorwaarden waaronder loon, toeslagen, werktijden en pensioen. Het geeft zekerheid doordat verplichtingen naar elkaar toe helder zijn en voorkomt conflicten.

Maar een grote groep in onze samenleving valt buiten de boot. En dat terwijl zij een waardevolle dienst leveren: bestuiving. Daar worden zij niet voor beloond. Sterker nog: de leefgebieden worden steeds kleiner, ze moeten werken in giftige en verontreinigde omgevingen en na ongeveer 2 à 3 weken hard werken zijn ze dood. Wij vinden dat dit anders moet.

Als werkgever van ruim 10 miljoen bijen heeft Bee in Balance een grote verantwoording. Samen met Vakbond voor Dieren en verschillende bijenexperts, keken we naar hoe we de belangen van deze waardevolle medewerkers kunnen borgen zodat zij gezond en veilig kunnen werken.

De CAO voor bijen bevat vergelijkbare onderdelen als een cao voor menselijke werknemers. Zo wordt er onder andere gekeken naar werktijden, werkomgeving en ziekteverzuim.

Op 19 april lanceren we de eerste bijencao ter wereld in Naturalis Biodiversity Center Nederland. Het belang van de bij krijgt een stem. Samen plukken we hiervan de vruchten en houden we de relatie tussen mens en bij in balans.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een gezonde en veilige werk- en leefomgeving voor bijen? Stel je bedrijfsterrein of gebouw beschikbaar zodat we samen kleurrijke landjes bouwen conform de principes uit de bijencao.

De bijencao is onderschreven door Naturalis, Kenniscentrum EIS, Groene Cirkels Bijenlandschap, De Bijenstichting en NL Greenlabel.

Bekijk de bijencao
Quinty van Drie

Join the community

Bedankt! Je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief
Zzz! Er is iets misgegaan.