Bestuivers sterven uit en dat is een ramp voor ons voedsel en de diversiteit van ons leven.

Bijna de helft van de ongewervelde bestuivers, zoals bijen en vlinders, in Europa en Noord-Amerika, is met uitsterven bedreigd. Dat betekent dat een op de drie happen van het voedsel dat we eten riskeert te verdwijnen. Liefst 40 procent van de 20.000 onderzochte soorten bijen, vlinders, wespen, hommels en andere ongewervelde bestuivers staat op het punt uit te sterven.

De mens verliest

De mens is een rechtstreekse verliezer. Driekwart van alle voedselgewassen ter wereld en 90 procent van alle wilde planten zijn minstens ten dele afhankelijk van dierlijke bestuiving.

Zo kan de cacaostruik, en dus chocolade, niet zonder twee soorten vliegjes. Tussen 215 en 528 miljard euro per jaar van de wereldvoedselproductie komt tot stand dankzij bestuivers, vier keer zo veel als 50 jaar geleden. De voedselvoorziening van honderden miljoenen mensen staat met andere woorden op het spel. Er is niet één oorzaak voor de sterfte. Het gaat doorgaans om een combinatie van te intensieve landbouw, pesticidegebruik, ziektes, invasieve soorten en opwarming van de aarde.

We gaan bedreigde bijen en andere bestuivers op dezelfde professionele manier huisvesten als mensen

Om mensen in organisaties succesvol te laten floreren zorgen we er voor dat alles wat hiervoor nodig is gefaciliteerd word. We zorgen voor huisvesting, een gezonde werkomgeving, vers fruit, koffie en thee, de juiste inrichting, een aangename temperatuur en vochtigheidsgraad, eten, veiligheid, licht, elektriciteit en ga zo maar door.

Als het gaat over de huisvesting van bestuivende insecten die essentieel zijn voor ons voortbestaan is dit een heel ander verhaal. Doordat wij onze bedrijven huisvesten met weinig oog voor de behoefte van hen, veranderen veel natuurlijke leefgebieden in industrieterreinen of betonnen jungles waar leven voor de bestuivende insecten nauwelijks mogelijk is.  

Dat is eigenlijk wel raar als je er over nadenkt wat wij allemaal wel niet te danken hebben aan het werk dat deze bestuivers voor ons onbetaald verrichten. Het wordt tijd dat we weer oog gaan krijgen voor de bestuivende insecten en de waarde weer gaan beseffen die zij hebben voor ons en onze maatschappij. Het wordt tijd dat we ons als bedrijven massaal gaan inzetten om er voor te zorgen dat zij net als wij kunnen floreren. Het wordt tijd dat we de door ons toegeëigende ruimte weer gaan delen en permanente natuurlijke leefruimte ingaan richten om er voor te zorgen dat onze belangrijkste bondgenoten, de bestuivers, niet verdwijnen.  

Laat aan iedereen zien dat je positief bezig bent met bedreigde bijen en biodiversiteit op je eigen terrein

Bedrijven zetten vaak papieren tijgers in om de consument te laten geloven dat zij groen en goed kopen. Praktisch betekent dit vaak dat er veel geld betaald word aan consultancy om een certificaat te kunnen laten zien. Dit verteld dat er CO2 gecompenseerd wordt, bomen geplant worden in een land hier ver vandaan of andere beloftes die vaak in de praktijk toch anders blijken te zijn dan dat er verteld wordt.

Dat kan ook anders! Help actief mee bij het herstel van de bedreigde bijenpopulaties in Nederland. Laat aan iedereen zien dat u betrokken bent. Verander samen met ons uw bedrijfsterrein, dak, gevel of tuin in een florerende oase die zorgt voor een autonome habitat voor onze waardevolle vrienden, de bestuivers.  

BEE INBALANCE biedt de mogelijkheid om als bedrijf iets tastbaars en blijvends terug te geven aan onze omgeving en maatschappij. Iets waar iedereen van profiteert en iedere dag van kan genieten. Ook helpen wij uw echte duurzame verhaal zichtbaar te maken voor medewerkers en klanten zodat uw investering ook weer terugverdiend kan worden.

Wilt u ook bijdragen met uw bedrijfsterrein?

Onze expert komt graag bij u langs om te adviseren over de best passende habitat voor uw terrein.

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte

Dankjewel! We houden je op de hoogte.
Oeps. Er ging iets mis. Probeer het nogmaals.