door
Quinty van Drie
16
February
,
2022
Blog

Zuid-Holland gaat de strijd aan met steen en beton op bedrijventerreinen

Dankzij provinciale subsidie Groen werkt beter nog meer voedsel voor bijen bij KONE

Er is geen provincie waar zo veel mensen op bedrijventerreinen werken als in Zuid-Holland. Op die grijze, versteende plekken is grote winst te halen voor mens én natuur. Want mensen voelen zich beter en zijn productiever in een groene omgeving. Zuid-Hollandse bedrijven kunnen nu tot € 5.000 provinciale subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun bedrijventerrein samen met hun medewerkers. Lift- en roltrappenbedrijf KONE ontving als eerste subsidie.

Groenere werkplek = minder stress

Grijs, grijzer, grijst. Saai, saaier, saaist. Bedrijventerreinen zijn doorgaans geen inspirerende plekken en slechts 1% ervan bestaat uit natuur. Tegelijkertijd hebben we in Zuid-Holland zo’n 26.000 bedrijven op bedrijventerreinen, waar 450.000 mensen werken. Gedeputeerde Meindert Stolk (Gezond en Veilig): “Daar is grote winst te behalen, voor mens én natuur. Want mensen voelen zich fitter, vrolijker, werken productiever en ervaren minder stress in een groenere omgeving. Ook is meer natuur goed voor verschillende soorten planten en dieren. Bovendien zorgt het voor verkoeling bij zeer warm weer en kan regenwater gemakkelijker weglopen.”

Van geveltuintje tot eetbare lunchplek

De provincie stelt daarom in totaal € 250.000 subsidie beschikbaar voor bedrijven die hun omgeving willen vergroenen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een geveltuintje langs het hele pand, gewoon door wat tegels eruit te wippen. Een kleine bijentuin, een moestuinbak of een eetbare lunchplek met fruitbomen. Vergroenen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met de provinciale subsidie Groen werkt beter kunnen bedrijven sinds dit jaar tot € 5000 subsidie aanvragen. Met de subsidie kunnen ze vergroenen én medewerkers hierin meenemen. Door uitleg te geven over het groenonderhoud of door te leren hoe je natuur onderdeel kunt maken van je werkdag bijvoorbeeld. Want dan gaan werknemers pas echt de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid ervaren.

Quinty van Drie

Bijen in de lift

Lift- en roltrappenbedrijf KONE, gevestigd op het Forepark in Den Haag, heeft als eerste bedrijf subsidie aangevraagd. Directeur Harold Bussing vertelt over de plannen: ‘De subsidie Groen werkt beter kwam op een perfect moment: we waren druk bezig met onze plannen om het kantoor bijvriendelijker te maken. KONE draagt graag haar steentje bij aan meer biodiversiteit in de provincie, en we zien dat medewerkers er ook enthousiast over zijn.’

Bee in Balance, bouwbedrijf voor bijen, legde bij KONE een plek voor wilde bijen aan. Naast meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen, valt er zo ook meer te genieten voor de medewerkers van KONE: zoemende bijen, kleurige bloemen en heerlijk fruit dat dankzij de bestuiving door bijen aan de fruitbomen groeit.

Over het programma

Meer informatie over de subsidie vind je via www.ivn.nl/subsidie-groene-bedrijventerreinen. Het provinciale programma Groene, Gezonde Bedrijventerreinen Zuid-Holland is een samenwerkingsprogramma van Provincie Zuid-Holland, IVN Natuureducatie, Stichting Steenbreek, Groene Cirkels Bijenlandschap en De Groene Motor.

Voor meer informatie over de subsdie kunt u contact opnemen met Teuni Verploegh, IVN Natuureducatie via t.verploegh@ivn.nl of 06-54347428.

Join the community

Bedankt! Je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief
Zzz! Er is iets misgegaan.