door
Marc van der Heijden
30
September
,
2021
Blog

KONE BRENGT LEVEN EN KLEUR OP BEDRIJVENTERREIN FOREPARK MET BEE IN BALANCE

Met een realistische duurzame propositie investeren in het leven, zo redden we samen de bij.

Er is iets veranderd op het bedrijventerrein Forepark in Den Haag. Het bedrijf KONE, bekend van liften, deuren en roltrappen, heeft een eerste stap gezet om haar terrein realistisch te gaan verduurzamen. Samen met Bee In Balance, het eerste bouwbedrijf ter wereld, wat bouwt en zorgt voor bijen, is er een bijenhabitat gebouwd. Sam Groen, facility manager bij KONE en Marc van der Heijden, directeur van Bee in Balance zijn het er samen over eens. Duurzaamheid is iets wat je moet doen en om de bij te redden zal iedereen in Nederland moeten gaan zorgen voor bijen.

Dat het niet goed gaat met de bij is bij veel mensen wel bekend. 55% van de bijen staat op de rode lijst en worden met uitsterven bedreigt. Wat veel mensen vaak niet beseffen is dat elke slok koffie, elke hap van een appel, elk chocolaatje wat je pakt, elke tomaat die je eet, mogelijk is omdat bijen dag in dag uit voor ons aan het werk zijn. “Daarom is het goed dat wij er voor gaan zorgen dat de bij zijn waardevolle plaats terug krijgt in onze mensenmaatschappij en wij ruimte gaan creëren zodat zij weer kunnen gaan floreren” aldus Sam Groen.  Marc van der Heijden vult aan, er wordt heel veel geld verdiend met de producten die bijen mogelijk maken, echter de bij zelf is geen business model, dus daar wordt ook niet in geïnvesteerd. Onze visie hierop is heel anders, daarom hebben wij hiervan ons businessmodel gemaakt en investeren in het leven van de bij, zodat ie blijft bestaan.

Doordat KONE haar bedrijfsterrein beschikbaar stelt, wordt de eerste stap gezet door Bee in Balance op het Forepark, om de betonnen jungle te veranderen in een bijenoase. Hierdoor krijgt de bij haar waardevolle plek terug en kan de biodiversiteit verbeteren. De bijen zijn op dezelfde professionele manier gehuisvest als mensen en ze kunnen er gezond en veilig werken, wonen, eten, drinken, liefhebben en rusten. Door de juiste samenstelling van bodem, planten, bloemen, bomen en huisvesting is voor tienduizenden bijen een thuis gecreëerd waar het hele jaar door voldoende voedsel is om te kunnen floreren. Wie goed kijkt vanaf de snelweg ziet de habitat liggen vanwaar de bijen hun nuttige werk verrichten, het bestuiven van bloemen.  

Als inspirerend voorbeeld voor andere Haagse ondernemers zullen meer kleurrijke landjes volgen op de bedrijfsterreinen en  ontstaan er verbindingswegen op weg naar een natuur inclusieve stad. Iedereen kan de resultaten van deze samenwerking zien bij het betreden van het KONE terrein. Medewerkers zijn betrokken en trots, het bedrijf heeft een praktische invulling voor SDG15 en klanten kunnen zien dat KONE een bijdrage levert en duurzaam aan het doen is. Dit creëert waarde voor beide ondernemingen op vele vlakken. Met een realistische duurzame propositie investeren in het leven, zo redden we samen de bij. Daarnaast steunt KONE de bijenCAO van Bee in Balance om er voor te zorgen dat bijen net als mensen gezond en veilig hun werk kunnen doen.    

Marc van der Heijden

Join the community

Bedankt! Je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief
Zzz! Er is iets misgegaan.