door
Marc van der Heijden
14
December
,
2021
Blog

INTERVIEW SMART WORKPLACE BEE IN BALANCE IN VOETSPOREN EINSTEIN

Wereldwijd wordt de bijdrage van bestuivingsinsecten aan onze teelten geschat op 153 miljard euro.

Bijen huisvesten als mensen en ze zelfs een CAO aanbieden? Het lijkt overdreven, maar Marc van der Heijden van Smart WorkPlace partner TRIBOO baseert zich onder meer op Einstein om uit te leggen waarom hij het toch doet.

“Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven.” Deze uitspraak deed een van de bekendste wetenschappers aller tijden, Albert Einstein, in 1965 in een uitgave van ‘Union Nationale de l’Apiculture Française’, een Frans tijdschrift. Er zijn ook cijfers die dat onderbouwen. Diverse onderzoeken tonen aan dat de wereldvoedselproductie een serieuze knauw zou krijgen als de bijen (honingbijen, hommels en wilde bijen) zouden uitsterven. Zo’n 75 procent van de belangrijkste gewassen die worden verbouwd voor consumptie is in meer of mindere mate afhankelijk van bestuiving door insecten, zoals bijen. Wereldwijd wordt de bijdrage van bestuivingsinsecten aan onze teelten geschat op 153 miljard euro.

Het betekende voor Marc van der Heijden een wake-up call en hij besloot een bouwbedrijf voor bijen op te richten, Bee in Balance, dat bijen net zo huisvest als medewerkers. Want hij zag een groot verschil: “Om mensen in organisaties succesvol te laten floreren zorgen we er voor dat alles wat hiervoor nodig is gefaciliteerd word. We zorgen voor huisvesting, een gezonde werkomgeving, vers fruit, koffie en thee, de juiste inrichting, een aangename temperatuur en vochtigheidsgraad, eten, veiligheid, licht, elektriciteit en ga zo maar door. Als het gaat over de huisvesting van bestuivende insecten die essentieel zijn voor ons voortbestaan is dit een heel ander verhaal. Doordat wij onze bedrijven huisvesten met weinig oog voor de behoefte van hen, veranderen veel natuurlijke leefgebieden in industrieterreinen of betonnen jungles waar leven voor de bestuivende insecten nauwelijks mogelijk is.”

En dat is raar, aldus Van der Heijden, als je bedenkt wat wij allemaal wel niet te danken hebben aan het werk dat deze bestuivers voor ons onbetaald verrichten. “Het wordt daarom tijd dat we weer oog gaan krijgen voor de bestuivende insecten en de waarde weer gaan beseffen die zij hebben voor ons en onze maatschappij. Het wordt tijd dat we ons als bedrijven massaal gaan inzetten om er voor te zorgen dat zij net als wij kunnen floreren. Het wordt tijd dat we de door ons toegeëigende ruimte weer gaan delen en permanente natuurlijke leefruimte in gaan richten om er voor te zorgen dat onze belangrijkste bondgenoten, de bestuivers, niet verdwijnen.”  

En daarin staat Marc van der Heijden inmiddels niet alleen. Zo heeft KONE, bekend van liften, deuren en roltrappen, op het bedrijventerrein Forepark in Den Haag een bijenhabitat aangelegd. Sam Groen, facility manager bij KONE, legt uit waarom: “Het is goed dat wij ervoor gaan zorgen dat de bij zijn waardevolle plaats terug krijgt in onze mensenmaatschappij en dat wij ruimte gaan creëren zodat zij weer kunnen gaan floreren.”

Ondernemers met bedrijven die het voorbeeld van Sam Groen en KONE willen volgen en hun gebouw of terrein in willen zetten kunnen contact opnemen met Marc van der Heijden van Bee in Balance.

Marc van der Heijden

Join the community

Bedankt! Je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief
Zzz! Er is iets misgegaan.