Help je belangrijkste partner in business
Bee in Balance bouwt en zorgt voor bijen op bedrijfsterreinen en gebouwen
Wij mensen danken veel van onze welvaart aan de bij. We plukken hier letterlijk de vruchten van. Sta je er ooit bij stil dat we zonder bijen geen aardbeien, appels, tomaten, kersen, courgettes, noten en koffie zouden hebben? Grote organisaties verhandelen en transporteren dagelijks al die gezonde lekkernijen over de hele wereld. Een prachtig businessmodel waarmee veel geld wordt verdiend. Om dit te faciliteren bouwen we bedrijfsterreinen vol zonder na te denken over gezonde en veilige leefomstandigheden voor onze belangrijkste partner in business, de bij. Waarom houden we hier geen rekening mee? Meer dan de helft van de bijen is met uitsterven bedreigd. Als de bij straks helemaal verdwijnt, valt er niks meer te verhandelen en transporteren. De bestuivers van ons voedsel kampen vandaag de dag met een enorm voedselgebrek.
Het probleem is nú, daarom moeten we radicaal handelen
‘We weten allemaal dat het slecht gaat met de bij. Maar in de stap van weten naar handelen, hebben we nog wat meters te maken,’ zeggen Marc van der Heijden en Quinty van Drie, gepassioneerde directieleden van Bee in Balance. Door het gebrek aan voedsel en ruimte is de bijenpopulatie drastisch afgenomen. “We begrijpen de waarde van de bij niet meer. We veranderen de landbouw in een groene Sahara en steden en bedrijfsterreinen in betonnen jungles. Nederlandmoet gaat zorgen voor bijen en wij faciliteren dat,” vervolgt Marc.
Bijen huisvesten op dezelfde professionele manier als mensen
BEE IN BALANCE is het eerste bouwbedrijf ter wereld dat bouwt en zorgt voor bijen. Ze verandert op radicale wijze bedrijfsterreinen en gebouwen in florerende bijenoases. Hier huisvest ze bijen op dezelfde professionele manier als mensen zodat ze kunnen wonen, werken, eten, relaxen en plezier maken. De kleurrijke landjes vormen de verbindingswegen in de natuur inclusieve stad en bieden een gezonde en veilige woon- en werkomgeving voor solitaire bijen en bijen die leven in volken. “In Nederland leven zo’n 350 verschillende soorten bijen,” vertelt Quinty. “Al deze bijen hebben hun eigen voorkeur voor huisvesting en voedsel. Er zijn bijen die afhankelijk zijn van één plantensoort en bijen die minder kieskeurig zijn. De ene bij nestelt graag in de grond terwijl de ander haar eitjes legt in riet.” Bee in Balance maakt een scan van de omgeving om in kaart te brengen welke bijen er wonen en welke drachtplanten er al staan. Op basis van deze uitkomsten wordt het Bee in Balance Land vervolgens ingericht met de juiste samenstelling aan gezonde grond, bloemen, planten en bomen die perfect op de omgeving en voorkeuren van de bijen aansluiten. De bloeiperiodes van verschillende soorten bloemen, planten en bomen wisselen elkaar af zodat bijen het hele jaar door voedsel hebben. Elke m² land is 100% biologisch en gifvrij. De volwassen bomen en planten zijn van formaat en leveren hetzelfde jaar nog voedsel aan bijen. De bijgebouwen bestaan uit verschillende modulaire constructies en architectonische vormen en bieden allerlei soorten bijen een warm welkom. Bijencao “We moeten ons denken veranderen en ons anders gaan gedragen richting bestuivers,” zegt Marc. “Bijen vormen een grote “workforce” in onze samenleving die van essentieel belang is voor ons voortbestaan. Maar als het gaat over gezond en veilig werken vallen ze buiten de boot. Ze worden niet betaald voor hun arbeid, de leefgebieden worden steeds kleiner, ze moeten werken in giftige en verontreinigde omgevingen en na ongeveer 2 à 3 weken hard werken zijn ze dood.” Om het leven van de bij structureel te verbeteren, ondertekent Bee in Balance, samen met de Vakbond voor Dieren, een bijencao. In de cao zijn alle randvoorwaarden voor een veilige n gezonde leefomgeving voor bijen opgenomen. De bijencao bevat vergelijkbare onderdelen als een cao voor menselijke werknemers. Zo wordt er onder andere gekeken naar werktijden, leefomgeving en ziekteverzuim. Met ruim 7 miljoen werknemers is de grootste vakbond van Nederland een feit.
Bouwen, zorgen en leren zorgen voor bijen
De professionele bijenverzorgers van Bee in Balance zorgen ervoor dat alle randvoorwaarden voor een gezonde en veilige omgeving uit de bijencao ook na de bouw worden nageleefd. Als de opdrachtgever zelf een actieve rol wil spelen bij het zorgen voor bijen dan biedt Bee in Balance workshops en een opleidingsprogramma tot bijenverzorger aan voor medewerkers zodat iedereen kan gaan zorgen voor bijen.
Investeer in het leven zelf, het voortbestaan van de bij is een businessmodel
Bee in Balance helpt ondernemers om duurzaamheid zichtbaar te maken op het eigen terrein en gebouw. De aanleg van een bijenoase creëert waarde voor de onderneming op allerlei vlakken. Het aanbrengen van Bee in Balance Land is ook een praktische toepassing voor het verduurzamen van je bedrijfsvoering door te voldoen aan SDG15, BREEAM en LEED certificeringen. Quinty sluit af: “Met een realistische duurzame propositie investeren in het leven. Zo redden we samen de bij.” De bijencao wordt in januari 2022 gelanceerd. Bee in Balance is NL Green Label gecertificeerd.