door
Marc van der Heijden
6
January
,
2021
Blog

BEE IN BALANCE, BEDREIGDE BIJEN HUISVESTEN ZOALS WE DAT MET MENSEN DOEN

Het wordt tijd dat we de door ons toegeëigende ruimte weer gaan delen en permanente natuurlijke leefruimte in gaan richten om er voor te zorgen dat onze belangrijkste bondgenoten, de bestuivers, niet verdwijnen.

Ruim vijf jaar geleden begon ik met ondernemen en richtte TRIBOO op om waardeloos afval te gaan veranderen in waardevolle circulaire kantoorinrichting. Twee jaar later werd EverUse opgericht en opende ZKH Willem Alexander de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld in Sneek. Dag in dag uit van vroeg tot laat in de weer en bezig als een druk bijtje, totdat de 1e golf van de coronacrisis toesloeg en vele werelden abrupt tot stilstand kwamen, zo ook die van mij.

Aan huis gebonden liep ik door mijn tuin, wat ik zag was een spiegel van mijn ondernemende zelf, slecht onderhouden, verwaarloosd en nodig toe aan een beetje aandacht en liefde. 6 weken lang werkte ik elk weekend vol energie in mijn tuin en heb hem meteen bij vriendelijk gemaakt. Het resultaat van deze gastvrije voedselrijke omgeving was vrijwel meteen zichtbaar en deze prachtige lieve vriendjes kwamen in grote getalen eten en drinken. En wij genoten met volle teugen van hun kleurrijke aanwezigheid.

Ik wilde meer doen voor de bij en ben mij gaan verdiepen. Om vervolgens hard te schrikken, Einstein die schreef dat als bijen verdwijnen de mens na vier jaar ook weg is en een rode lijst die laat zien dat van de 359 soorten bijen in Nederland er 181 op de rode lijst staan. 55% van de bijen is bedreigt met uitsterven, 46 soorten zijn reeds verdwenen, 30 ernstig bedreigd, 42 bedreigd, 38 kwetsbaar en 25 soorten gevoelig. Bijna de helft van de ongewervelde bestuivers, zoals bijen en vlinders, in Europa en Noord-Amerika, is met uitsterven bedreigd. Dat betekent dat een op de drie happen van het voedsel dat we eten riskeert te verdwijnen. Liefst 40 procent van de 20.000 onderzochte soorten bijen, vlinders, wespen, hommels en andere ongewervelde bestuivers staat op het punt uit te sterven.

Ik heb mij direct ingeschreven om opgeleid te gaan worden tot imker en ben gaan nadenken over hoe ik vanuit mijn bedrijvigheid en vakgebied een bijdrage kan leveren aan het welzijn van de bij.

Ik vergeleek de bij met de mens en dacht het volgende. Om mensen in organisaties succesvol te laten floreren zorgen we er voor dat alles wat hiervoor nodig is gefaciliteerd word. We zorgen voor huisvesting, een gezonde werkomgeving, vers fruit, koffie en thee, de juiste inrichting, een aangename temperatuur en vochtigheidsgraad, eten, veiligheid, licht, elektriciteit en ga zo maar door.

Als het gaat over de huisvesting van bestuivende insecten die essentieel zijn voor ons voortbestaan is dit een heel ander verhaal. Doordat wij onze bedrijven huisvesten met weinig oog voor de behoefte van hen, veranderen veel natuurlijke leefgebieden in industrieterreinen of betonnen jungles waar leven voor de bestuivende insecten nauwelijks mogelijk is.  

Dat is eigenlijk wel raar als je er over nadenkt wat wij allemaal wel niet te danken hebben aan het werk dat deze bestuivers voor ons onbetaald verrichten. Het wordt tijd dat we weer oog gaan krijgen voor de bestuivende insecten en de waarde weer gaan beseffen die zij hebben voor ons en onze maatschappij. Het wordt tijd dat we ons als bedrijven massaal gaan inzetten om er voor te zorgen dat zij net als wij kunnen floreren. Het wordt tijd dat we de door ons toegeëigende ruimte weer gaan delen en permanente natuurlijke leefruimte in gaan richten om er voor te zorgen dat onze belangrijkste bondgenoten, de bestuivers, niet verdwijnen.  

We gaan bedreigde bijen en andere bestuivers op dezelfde professionele manier huisvesten als mensen.

Vanaf vandaag is BEE IN BALANCE in bedrijf gegaan, om te gaan bouwen aan natuurlijke huisvesting voor bedreigde bijen en andere bestuivers. Een autonome habitat te creëren waar ze kunnen leven zonder al te veel bemoeienis van de mens.

Wij gaan drukke ondernemers helpen om iets tastbaars terug te geven aan het Nederlandse landschap en de bijenstand weer te laten floreren. Niet langer veel geld betalen om CO2 te compenseren in de Oekraïne, bomen te planten in Venezuela of consultants te betalen voor een certificaat. NEE, we gaan al dat geld steken in iets tastbaars op onze eigen bedrijfsterreinen en gebouwen. We laten iedereen zien dat echte duurzaamheid plaatsvind op het eigen terrein, waar onze medewerkers en onze klanten van kunnen genieten en wij als ondernemers de vruchten van gaan plukken.

BEE IN BALANCE heeft 5 standaard habitats gedefinieerd, die eenvoudig kunnen worden afgenomen. Deze leefgebieden zijn zorgvuldig ontwikkeld zodat er ruimte is om te wonen, werken, eten, drinken, recreëren, liefhebben en rusten. Door de juiste samenstelling van bodem, planten, bloemen en huisvesting creëren we een thuis. Een plek die recht doet aan de waarde die de bestuivers hebben voor ons als mensen.

Marc van der Heijden

Join the community

Bedankt! Je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief
Zzz! Er is iets misgegaan.