Habitat 4 Symbiose dak

De BEE IN BALANCE habitat, symbiose dak, is een oase van leven die bijdraagt aan het herstel van bedreigde wilde bijen populaties en andere bestuivers in de bebouwde omgeving. Een symbiose tussen de huisvesting van mensen en de huisvesting van onze waardevolle bondgenoot, de bij.  

Aan ruimte is veel gebrek in de verstedelijkte omgeving, maar waar nog veel ruimte beter benut kan worden is op de daken van onze bedrijven. Om meer biodiversiteit te realiseren kan er kan eenvoudig meer leefgebied gecreëerd worden door onze daken te gaan beplanten als corridors van levende biotopen.

De vetplant Sedum is de basisplant waar de symbiose daken mee worden gemaakt. Deze planten kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind. De beschermlaag op het blad zorgt dat sedum mindergevoelig is voor deze elementen. De belangrijkste eigenschap is dat deze plantwater in zijn blad vasthoudt en dit in de zomer gebruikt. Hierdoor is sedum goed bestand tegen langere perioden van droogte. Sedum groeit het liefst in de volle zon, hoewel er soorten zijn die juist van schaduw houden.  

Naast de functie van leefgebied voor bedreigde bijen en andere bestuivers dragen symbiose daken bij aan het verbeteren van het klimaat in onze steden. Ze verminderen hittestress, zorgen voor minderluchtvervuiling, zorgen voor waterberging, dempen geluidshinder en verkoelen in warme periode. Daarnaast zorgen de natuurlijk gekoelde symbiose daken in combinatie met zonnepanelen voor een beter rendement wat ligt tussen de 4 en15%.

Met het aanleggen van symbiose daken werkt uw organisatie mee bij het realiseren van de Sustainable Development Goals zoals die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. SDG 15 - Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De voordelen van symbiose daken op een rijtje:
- Een mooi en vruchtbaar leefgebied voor bijen, vlinders en vogels.
- Duurzame verkoelingen isolatie van warmte en geluid
- Praktische invulling van SDG 15
- Waardeverhoging van uw bedrijfspand
- Weinig onderhoud
- Zuivert regenwater en lucht
- Gaat twee keerlanger mee dan een traditioneel dak
- Een investering met lange termijn terug verdiensten
- Verhoogd rendement van zonnepanelen

Wilt u ook bijdragen met uw bedrijfsterrein?

Onze expert komt graag bij u langs om te adviseren over de best passende habitat voor uw terrein.

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte

Dankjewel! We houden je op de hoogte.
Oeps. Er ging iets mis. Probeer het nogmaals.