Habitat 2 Zand Oase

De BEE IN BALANCE habitat, Zand Oase, is zo samengesteld dat ze geschikt is voor zandbijen-en hommels.  Een specifieke samenstelling van zandige grond en de juiste mix van planten, bloemen en struiken zorgt ervoor dat er voldoende voedsel beschikbaar is het hele jaar door. Daarnaast is er voorzien in huisvesting die bescherming en ruimte biedt om te wonen, werken, liefhebben, gezinsuitbreiding en rusten.

Zandbijen Andrena vormen met 75 soorten het soorten rijkste bijengenus in Nederland. Er is een grote variatie in uiterlijk. De vrouwtjes hebben lange haren aan hun achterpoten, waartussen ze stuifmeel verzamelen. Alle zandbijen graven hun nesten in de bodem, afhankelijk van de soort ligt dit nest op 5 tot 60 cm diepte. Een nest kan bestaan uit een eenvoudig tunneltje met daarin enkele nestcellen, of uit een tunnel met diverse zijtakken. Elke nestcel wordt bevoorraad met een klompje stuifmeel, waarop het vrouwtje een ei legt, waarna ze de nestcel afsluit.

Door de zandige bodemsamenstelling voor de zandbij te combineren met wilgen en diverse soorten grassen en rode klaver is de habitat geschikt voor de zandhommel (Bombus veteranus) ook wel de Panda van de Nederlandse Delta genoemd. Dit is een van Nederlands meest bedreigde hommelsoorten. Tot halverwege de vorige eeuwkwam de zandhommel verspreid over heel Nederland voor. Net als veel andere hommelsoorten is de zandhommel sindsdien sterk achteruitgegaan en de soortstaat nu op de Rode Lijst in de categorie Ernstig Bedreigd. Er resteren nog twee populaties in Nederland. De kans is groot dat de zandhommel uit Nederland verdwijnt als de soort geen speciale aandacht krijgt. Met deze habitat willen wij er aan bijdragen dat de hommel populatie zich weer kan gaan herstellen.

Wilt u ook bijdragen met uw bedrijfsterrein?

Onze expert komt graag bij u langs om te adviseren over de best passende habitat voor uw terrein.

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte

Dankjewel! We houden je op de hoogte.
Oeps. Er ging iets mis. Probeer het nogmaals.